Halk sağlığı uzmanlarından uyarı: “Maymun Çiçeği” için şeffaf bilgi ve acil eylem şart

Posted by

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), maymun çiçeği hastalığı için küresel acil durum ilan etmesinin ardından Türkiye’deki sağlık uzmanlarından ciddi uyarılar geldi. Hekimler, Sağlık Bakanlığı’nı hastalığın izlenmesi ve önlenmesi için acil eylem planı oluşturmaya çağırıyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, maymun çiçeği hastalığının çok yakın temasla ve özellikle cinsel yolla bulaştığını belirtti. Prof. Şenol, “Hastalık, dokunma, öpüşme ve ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla da bulaşabiliyor. Ayrıca, bazı dövme salonlarından da bulaşma riski bulunuyor,” dedi.

BirGün’den Sibel Bahçetepe‘in aktardığına göre, hastalığın tedavisinde kullanılan aşılar hakkında da bilgi veren Şenol, “Çiçek aşısının formu değiştirilerek maymun çiçeği için kullanılıyor. DSÖ’nün en çok önerdiği aşı, bu hastalığın tedavisinde uygulanıyor,” şeklinde konuştu.

Prof. Şenol, ayrıca kamu sağlık kurumları arasında iyi bir iletişim köprüsü kurulmasının ve aktif tarama yapılmasının önemini vurguladı. “Afrika’ya gidecek uçuşlar için maske önerisi, uçuş ve sağlık personelinin bilgilendirilmesi gerekiyor,” diyen Şenol, aşı tedarikinin de sağlanması gerektiğini belirtti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “2022’de tüm dünyayı etkileyen maymun çiçeği salgınında dünya genelinde yüz bine yakın olgu tanımlandı. Türkiye’de kesin olgu sayısını bilmiyoruz, ancak CDC sitesinde 12 olarak görülüyor,” dedi.

Türk Tabipleri Birliği de Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumları, Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya, tanı olanaklarını geliştirmeye ve elde ettikleri bulguları hızlı ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya çağırdı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir